
Терміни збирання картоплі визначаються сортом культури. Урожай можна збирати вже з середини літа. Професійні експерти з садівництва роз’яснили, як правильно зібрати цей популярний овоч.
Збір картоплі – відповідальний етап, що впливає на кількість та якість урожаю. Знання правильних термінів та методів допоможе вам зберегти корисні властивості картоплі. Дотримання порад експертів гарантує успішний збір.
Варто враховувати низку факторів, щоб зібрати смачні та корисні плоди. Важливо дотримуватися порад спеціалістів.
Першим викопуйте молоду картоплю
Картопляні бульби викопують із землі в кінці періоду вегетації. Час збору залежить від сорту та призначення картоплі. Визначення правильного моменту дозволяє отримати найкращий результат.
Молоду картоплю з ніжними, соковитими бульбами та тонкою шкіркою збирають для негайного вживання в їжу. Щоб прискорити дозрівання, городники вибирають сорти, які нарощують бульби протягом двох місяців після посадки.
Експерт з органічного садівництва радить збирати молоду картоплю через 2–3 тижні після завершення цвітіння.
Зверніть увагу на час цвітіння, як ключовий орієнтир для збору врожаю молодої картоплі.

Перевіряйте готовність картоплі за шкіркою
Зрілість картоплі перевіряють за станом шкірки. У молодої картоплі, яку не зберігають понад 2 тижні, шкірка легко відділяється від бульби.
Тому важливо використовувати овоч свіжим, до того, як тонка шкірка висохне і її доведеться зрізати разом з м’якоттю. Ранньостиглий сорт картоплі готовий до збирання через 60–100 днів після посадки, середньостиглі сорти потребують для вегетації від 100 до 135 днів.
За цей період картопля не встигає утворити щільну шкірку та призначена для вживання протягом місяця. Для зимового зберігання картопля повинна сформувати щільну шкірку, яка не стирається під тиском пальців.
Оцінюйте стан шкірки картоплі, щоб визначити оптимальний час збору врожаю для різних цілей використання.
Картоплю на зберігання прибирайте після відмирання листя
Готовність картоплі до збирання визначають за зміною верхньої частини рослини. У процесі дозрівання бульб бадилля починає жовтіти та в’янути. Цей метод дозволяє визначити оптимальний час збору врожаю.
При появі таких ознак припиніть поливи картопляних грядок та дайте можливість бульбам вилежатись у землі. Збирайте зрілу картоплю для зберігання через 2–3 тижні після відмирання бадилля.
Відповідний час для збирання врожаю залежить від сорту картоплі та конкретного регіону вирощування, але зазвичай це серпень або вересень. Пізні сорти продовжують нарощувати бульби у вересні, якщо бадилля ще зелене.
Спостерігайте за змінами в бадиллі картоплі, щоб визначити оптимальний час збору врожаю для зберігання.

Копайте картоплю вилами або лопатою
Після перевірки бульб на готовність, приступайте до збирання врожаю. Оскільки овоч знаходиться в землі, використовуйте садові вила або лопату. Щоб правильно викопати картоплю, дотримуйтеся наступних правил:
- Поставте інструмент на краю куща і заженіть його ногою в землю на всю довжину багнета. Зазвичай картопля залягає в ґрунті на глибині 10–15 см.
- Підніміть ґрунт догори, оголіть бульби.
- Складіть картоплю в кошик.
При викопуванні картоплі намагайтеся не зачепити бульби. Пошкоджена шкірка відкриє доступ бактеріям і призведе до гниття картоплі під час зберігання.
Якщо картоплина потрапила під гостре лезо, відразу використовуйте її в їжу або викиньте. При збиранні великих площ картоплі застосовуйте сільськогосподарську техніку.
Використовуйте відповідні інструменти та методи, щоб забезпечити ефективний та безпечний збір картоплі.

Підготуйте овоч до зберігання
Після збирання врожаю картоплі займіться підготовкою бульб до зберігання. Молоду картоплю, яка використовується в їжу в найкоротші терміни, відразу вимийте в холодній воді та розкладіть в тіні для просушування.
Потім розкладіть її в пакети або ящики і відправте в холодне темне місце, де вона може пролежати максимум 2 тижні. Слідкуйте, щоб зовнішня частина бульб не позеленіла. Такий процес свідчить про утворення небезпечної речовини соланіну.
Позеленілі бульби доведеться просто викинути. Якщо картопля вже зріла, підготуйте її до зберігання. Не мийте бульби, а розкладіть їх в один шар у темному місці при температурі 7–16 °С та відносній вологості 85–95% на пару тижнів.
Дотримуйтесь правил підготовки картоплі до зберігання, щоб зберегти її якість та корисні властивості на тривалий час.
За цей час шкірка повністю затвердіє, відбудеться загоєння дрібних порізів, і овоч буде готовий до тривалого зберігання. Струсніть сухий ґрунт, видаліть м’які та зморщені бульби, щоб не піддавати урожай впливу грибкових хвороб. Відкалібруйте картоплю за розміром, відразу відокремте насіннєвий матеріал.
Збирання картоплі проходить швидко та злагоджено, якщо визначити точні терміни збору врожаю. Копати картоплю краще вилами, щоб не пошкодити верхній шар шкірки. Для тривалого зберігання вибирають тільки зрілі бульби без пошкоджень. Молоду картоплю використовують відразу після викопування.