Для гарного самопочуття та бадьорості духу необхідно створювати правильні умови для вироблення гормонів щастя. Ці смачні страви допоможуть вам у цьому, покращуючи настрій та підтримуючи тонус.
До продуктів, що дарують радість, входять горіхи, шоколад, яскраві овочі та фрукти, цільні злаки, бобові, молочні продукти, риба та м’ясо. Ці рецепти прості та корисні, стануть чудовим рішенням від осінньої хандри.
Суп з авокадо

Інгредієнти:
- Два стиглих авокадо.
- Пучок свіжої зеленої цибулі.
- Один зубчик часнику, для аромату.
- Дві столові ложки пшеничного борошна.
- Вершкове масло, для ніжності.
- Пів склянки молока та вершків для кремової текстури.
- Сік та цедра половинки лимона.
- Один літр овочевого бульйону.
- Сіль та свіжомелений чорний перець – на ваш смак.
Приготування
- Спочатку, на сковороді розтоплюємо вершкове масло, обсмажуємо подрібнену цибулю до золотистого кольору. Додаємо подрібнений часник та готуємо ще пару хвилин.
- Всипаємо борошно, ретельно перемішуємо та обсмажуємо суміш ще близько двох хвилин, щоб вона загустіла.
- Нагріваємо овочевий бульйон, виливаємо в нього суміш зі сковороди. Очищаємо авокадо, виймаємо кісточку та подрібнюємо м’якоть.
- Додаємо до бульйону сік та цедру лимона, подрібнене авокадо. Варимо суп на повільному вогні приблизно п’ятнадцять хвилин, щоб усі смаки поєднались.
- Знімаємо суп з вогню, злегка охолоджуємо та збиваємо у блендері до однорідної кремової консистенції. Вливаємо молоко та вершки, додаємо сіль та перець.
- Підігріваємо, але не доводимо до кипіння, щоб зберегти ніжний смак. Подаємо суп гарячим, прикрасивши свіжою зеленню.
Тушковані кальмари
Інгредієнти:
- Чотириста грамів філе кальмарів.
- Дві середні цибулини.
- Рослинна олія – для смаження.
- Сіль та перець – на ваш смак.
Приготування
- Відварюємо філе кальмара до готовності, потім охолоджуємо та нарізаємо на невеликі шматочки.
- На сковороді розігріваємо олію, обсмажуємо подрібнену цибулю до м’якості та золотистого кольору.
- Додаємо до цибулі шматочки кальмара, заливаємо невеликою кількістю води та тушкуємо під кришкою до повної готовності.
Суп від хандри
Інгредієнти:
- Сто п’ятдесят грамів свіжої капусти.
- Три середні картоплини.
- Стиглий помідор або томатна паста – для кольору та смаку.
- Зелена цибуля, для прикраси.
- Сметана – для подачі.
- Соняшникова олія – для смаження.
- Сіль – на ваш смак.
Приготування
- Ретельно промиваємо картоплю, відварюємо її у “мундирі” до готовності.
- Тонко нарізаємо капусту, заливаємо киплячою водою та варимо на середньому вогні до м’якості.
- Додаємо до супу подрібнений помідор або томатну пасту, пюре з відвареної картоплі. Доводимо до кипіння.
- Перед подачею додаємо в тарілки зі сметаною та посипаємо нарізаною зеленою цибулею.
Гречана каша з висівками

Інгредієнти:
- Відварена гречана каша – для основи страви.
- Ріпчаста цибуля – для аромату.
- Висівки – для користі та смаку.
- Вершкове та рослинне масло – для смаження.
Приготування
- На рослинній олії обсмажуємо нарізану цибулю до золотистого кольору.
- На іншій сковороді обсмажуємо висівки, помішуючи, до появи рум’яного відтінку.
- Змішуємо цибулю, висівки та гречану кашу. Перед подачею додаємо вершкове масло та посипаємо свіжою зеленню.
Куряче філе «Стресу – ні!»
Інгредієнти:
- П’ятсот грамів курячого філе.
- Один кабачок середнього розміру.
- Одна ріпчаста цибулина.
- Двісті п’ятдесят грамів фенхелю.
- Рослинна олія – для смаження.
- Консервована кукурудза – одна банка.
- Зелень, сіль та перець – на ваш смак.
Приготування
- Миємо, очищаємо та нарізаємо фенхель та кабачок. Подрібнюємо цибулю, обсмажуємо її до м’якості та додаємо фенхель.
- Обсмажуємо подрібнену цибулю, додаємо обсмажені інгредієнти в каструлю до курки, додаємо кабачок та варимо близько п’ятнадцяти хвилин.
- Додаємо кукурудзу, сіль та перець. За кілька хвилин до готовності засипаємо свіжу зелень.
Риба для спокою
Інгредієнти:
- Чотириста грамів червоної риби (сьомга, форель).
- Сто п’ятдесят грамів твердого сиру.
- Сік одного лимона.
- Сіль, перець та рослинна олія.
Приготування
- Нарізаємо рибне філе на тоненькі порційні шматочки, солимо та перчимо.
- Збризкуємо соком лимона.
- Нарізаємо сир тонкими пластинами та викладаємо на рибу, після чого згортаємо у акуратний рулет та фіксуємо його форму за допомогою зубочистки або дерев’яної шпажки.
- Запікаємо у духовці близько двадцяти п’яти хвилин при температурі сто вісімдесят градусів.
Тушкована морква з чорносливом

Інгредієнти:
- Чотири морквини середнього розміру.
- Жменя чорносливу без кісточок.
- Вершкове масло – для смаку.
- Молоко – для тушкування.
- Цукор або мед – для балансу смаку (за бажанням).
Приготування
- Моркву натираємо на тертці, заливаємо молоком та додаємо вершкове масло.
- Тушкуємо на повільному вогні до напівготовності.
- Додаємо чорнослив та мед, якщо використовуємо, після чого залишаємо на вогні до повної готовності.
Ситний салат
Інгредієнти:
- П’ятсот грамів картоплі.
- Одна цибулина.
- Один стиглий манго.
- Свіжа зелень – кріп, петрушка.
- Майонез, сіль та перець – на ваш смак.
Приготування
- Відварюємо картоплю в “мундирі” до готовності, охолоджуємо та очищаємо.
- Нарізаємо решту інгредієнтів, подрібнюємо зелень. Змішуємо всі інгредієнти, додаємо сіль та перець, заправляємо майонезом.
- Намазуємо половинки картоплі отриманою сумішшю та викладаємо на блюдо.
Салат «Феєрверк»
Інгредієнти:
- Два авокадо.
- Один апельсин.
- Один банан.
- Невеликий ананас (свіжий або консервований).
- Сік одного лимона, мед.
- Зелень селери.
Приготування
Салат, багатий на амінокислоти, сприяє виробленню гормонів щастя.
- Всі інгредієнти нарізаємо кубиками однакового розміру.
- Збризкуємо соком лимона, додаємо мед та подрібнену зелень селери.
Банановий смузі

Інгредієнти:
- Два банана.
- Дві столові ложки вівсяних пластівців.
- Пів літра натурального йогурту.
Приготування
- Очищені банани нарізаємо на шматочки.
- Замочуємо вівсяні пластівці в холодній воді на десять хвилин. Коли вони розм’якнуть, змішуємо з бананами та відправляємо в блендер разом з йогуртом.
- Збиваємо до однорідної консистенції.
- Розливаємо смузі порційно по склянках, прикрашаємо горішками та листочком м’яти.
Поживний сніданок допомагає не тільки прокинутися, але й залишатися активним та бадьорим протягом усього дня. Вибір страв, що покращують настрій, стає особливо важливим в холодну пору року.